(0 cursos) | TOTAL: 0€

10 raons per les quals fer servir el microlearning

Què és le microlearning?

És una metodologia que consisteix a fragmentar els continguts educatius per convertir els conceptes complexos en petites unitats de coneixement fàcils de comprendre i assimilar. D'aquesta manera, es potencia l'efectivitat de l'aprenentatge, ja que cada peça de contingut se centra en un concepte o habilitat.

Encara que és una metodologia d'e-learning, pot funcionar (i de fet, funciona) com a complement d'altres estratègies en educació presencial o mixta. No és que pugui substituir la resta d'estratègies educatives, però sí que és molt útil per assolir determinats objectius, com ara reforçar habilitats específiques.

Aquesta estratègia, cada vegada més popular està molt relacionada amb les noves tecnologies, que propicien tant l'elaboració com l'ús dels continguts de microlearning. Vídeos, infografies i podcasts són més fàcils de distribuir entre l'alumnat des que s'ha generalitzat l'ús de les tauletes a les aules. Per això es diu que el microlearning i el mobile learning van de la mà.

I com de curt ha de ser un contingut per considerar-se microlearning? Existeixen diferents teories que parlen de duracions des dels 3 fins als 20 minuts. En lloc de fixar una durada determinada, val més centrar-se a abordar un contingut cada vegada, fer-lo tan llarg com sigui necessari i tan curt com sigui possible.

Per obtenir els millors resultats amb aquesta estratègia, cal anar més enllà de fragmentar els conceptes o de la duració de cada peça de contingut.

Un bon exemple podria ser aquest:

10 beneficis del microlearning

 • Aprendre amb un enfocament: permet als estudiants posar tota la seva energia i concentració en un objectiu cada vegada.
 • Més retenció: el contingut bo, si és breu, encara millor. A més, està fet per ser atractiu. Prioritza l'apartat visual i inclou estratègies com la gamificació i el storytelling, la qual cosa evita distraccions i ajuda a recordar millor els conceptes.
 • Facilitat per als docents i els estudiants: com més breu sigui el contingut, més fàcil de preparar, impartir i estudiar.
 • Més econòmic: en reduir l'abast del contingut, no només es redueix el temps d'elaboració dels cursos, sinó també el seu cost.
 • Extra de motivació: digues a la teva classe que mirin el contingut al mòbil i que el tindran fet en pocs minuts. Necessita més explicació? La major motivació es tradueix en augment de la taxa de finalització dels cursos i millors resultats de l'aprenentatge.
 • Accessibilitat: el contingut es pot consumir en qualsevol dispositiu. Així augmenten les opcions dels estudiants, que poden aprofitar qualsevol moment per avançar i posar-se al dia.
 • Rapidesa: el microlearning va al gra, la qual cosa permet als estudiants utilitzar el seu temps de forma més eficient.
 • Flexibilitat: el contingut breu s'adapta fàcilment a diferents necessitats i formes d'aprendre o consumir el contingut.
 • Autoaprenentatge: tenir clars els objectius és el primer pas per aprendre de forma independent. El microlearning també fa possible que cada estudiant pugui avançar al seu ritme, en l'horari que més li convingui i repassar o practicar quan vulgui.
 • Centrat en l'estudiant: a diferència de l'aprenentatge tradicional i en línia amb les tendències educatives més actuals.

7 claus per la teva estratègia de microlearning

En primer lloc, fixa els objectius. Evita que l'alumnat tingui dificultats a l'hora de connectar els punts de l'aprenentatge amb el context general. Els objectius a curt i llarg termini han d'estar clars des del principi. En microlearning sol funcionar el disseny 'cap a enrere': primer cal plantejar-se on vols arribar i després traçar el camí.

Crea l'itinerari, tenint en compte a més dels objectius, la durada total de la formació, com distribuiràs el contingut, en quins dispositius es consumirà i com faràs el seguiment.

A l'hora de redactar el contingut, centra't en una sola cosa cada vegada, un sol objectiu per a cada peça de contingut. És fonamental condensar les idees principals i eliminar tot allò superflu. La prioritat és eliminar qualsevol càrrega cognitiva innecessària.

Dissenya una bona experiència d'aprenentatge. Prioritza el visual, inclou activitats pràctiques i simulacions, i utilitza contingut multimèdia en diferents formats (infografies, vídeos, àudios, GIFs...) per fer-ho més divertit i motivador.

Selecciona l'eina que utilitzaràs per posar en pràctica la teva estratègia. Nosaltres et recomanem Genially. I no només perquè nosaltres oferim un curs de formació online, sinó perquè ofereix tot el que necessites:

 • Tens milers de plantilles per triar: infografies, mapes conceptuals i mapes mentals, línies de temps, mòduls didàctics, quizzes, gamificacions, escenaris de bifurcació...
 • Pots incloure contingut en qualsevol format.
 • És compatible amb els LMS més utilitzats: Moodle, Canvas...
 • Tens l'opció de descarregar el contingut en format SCORM per fer el seguiment.
 • I sobretot: el teu contingut serà interactiu. Ja se sap, com més interactiu, més motiva i més enganxa.

Celebra els èxits: el reforç positiu t'ajudarà a potenciar encara més la motivació del teu alumnat i reduir la taxa d'abandonament del contingut. Cap lliçó, píndola o segment sense la seva corresponent felicitació, i cap qüestionari sense el seu missatge d'ànim. Altres formes d'estimular el teu alumnat poden ser donar l'oportunitat de compartir els seus èxits amb la resta de la classe o també mostrar barres de progrés. El feedback instantani enganxa.

Crea un sistema per recollir el feedback del teu alumnat. Pots utilitzar les preguntes interactives de Genially. Observar els resultats durant el seguiment et ajudarà a fer-te una idea de com ha funcionat el contingut, però el feedback en primera persona et serà molt més útil per millorar el contingut. Les seves opinions et ajudaran a iterar perquè sigui millor la propera vegada.

Vols començar a crear presentacions interactives per microlearning?

Si vols aprendre com funciona l'eina de Genially, et recomanem que facis el nostre curs de Funcionalitats de Genially en l'àmbit educatiu. No només aprendràs a fer píndoles de microlearning, sinó que també aprendràs a fer vídeopresentacions, presentacions extenses, qüestionaris, escape rooms, etc.

Aquest és un curs online reconegut pel Departament d’Educació, vàlid per sumar mèrits docents en oposicions, concurs de trasllats, etc. I a més contribueix a l’activació del perfil digital i la competència digital docent amb 30 hores.

I recorda que també pots fer aquest curs online pel cobrament del mes de juliol per al professorat substitut. Mira si compleixes els requisits pel nomenament i el cobrament del mes de juliol aquí.

crossmenuchevron-down