
Has treballat alguna vegada per ambients a l’aula?
Els ambients d’aprenentatge són escenaris dinàmics i flexibles, enfocats a promoure aprenentatges significatius per a l’alumnat, en els quals hi intervé l’ús de materials oberts i molt flexibles que són els vertebradors de les experiències d’aprenentatge constructives i autònomes.
En aquest post veurem què són els ambients i els avantatges d’aplicar-los a l’aula.
El treball per ambients no només suposa una reconversió dels espais físics on es porta a terme l’aprenentatge, sinó que els recursos, el temps, les interaccions entre alumnes i l’heterogeneïtat dins de grups reduïts amplien i promouen les múltiples oportunitats de joc i relacions, d’aprenentatges i vincles, i d’experimentació i investigació en espais compartits.
En els ambients, és l’infant qui construeix el seu propi aprenentatge a través de l’experimentació, la recerca, l’observació, la creació, la imaginació, la interacció, etc.
Per la seva banda, l’adult és qui organitza i crea l’ambient d’aprenentatge, alhora que orienta i afavoreix l’experimentació i la pràctica en els alumnes.
En relació a l’espai i escenari d’aprenentatge, s’hi tenen en compte diferents aspectes bàsics del desenvolupament integral dels infants, com el joc entès com una font d’aprenentatge, la interacció amb els altres, el moviment i l’acció, l’experimentació i la imitació, el respecte als diferents ritmes d’aprenentatge, etc.
I els materials que conformen l’ambient són flexibles, motivadors, atractius i variats amb l’objectiu d’afavorir l’aprenentatge de tots els infants, fent possible la inclusió de tots aquests i tenint en compte les diferents edats i ritmes d’aprenentatge.
Els infants són els protagonistes dels ambients, ja que és gràcies a ells que l’espai pren vida, significat i interacció. I la interacció encara és més elevada quan els infants són de diferents grups classe o bé internivells, ja que descobreixen col·laboracions que desconeixien i aprenen a relacionar-se amb una altra mirada i un altre rol.
Les característiques dels ambients promouen i faciliten diferents habilitats en els infants i alhora moltes oportunitats de creixement i aprenentatge en comunitat. En aquest apartat veurem alguns avantatges i beneficis de treballar per ambients:
Les interaccions entre infants i entre aquests i l’ambient també tenen molts beneficis pel seu procés d’aprenentatge:
En els ambients, l’infant anirà descobrint, experimentant i provant, construint i interactuant amb els diferents materials i elements, amb llibertat, sense judicis i desenvolupant la seva creativitat, al seu ritme, i compartint els moments i aquestes experiències amb els companys. Així, tant l’espai com els materials contribuiran al seu desenvolupament personal i social.
El comportament dels infants en els ambients és viu i actiu:
Ara que ja saps quins són els beneficis de treballar per ambients a l’aula i coneixes algunes característiques dels ambients d’aprenentatge, si vols aprofundir més en aquesta metodologia, t’oferim una formació completa sobre els ambients, en la que aprendràs a dissenyar, planificar i programar ambients amb els diferents espais d’aprenentatge i propostes úniques i significatives pels i les teves alumnes.
No t’ho perdis i apunta’t al curs online d’ambients d’aprenentatge!