Vols tenir estratègies i recursos per atendre a l’alumnat amb TEA a l’aula? Hem elaborat una formació online per descobrir com adaptar espais, escenaris, situacions, materials i recursos per atendre’ls amb una mirada totalment inclusiva per tal de superar les barreres per a l’aprenentatge.
En aquest post us compartirem algunes estratègies i us explicarem en què consisteix el curs online reconegut pel Departament d’Educació sobre recursos per a l’alumnat amb TEA.
Com és el curs online sobre alumnes amb TEA?
Aquesta formació que hem dissenyat és molt completa i respon a les necessitats que educadors i educadores en heu anat explicant. Així que hem pensat que la millor manera de descobrir diferents metodologies i estratègies per acompanyar els i les nostres alumnes amb TEA, és coneixent diferents casos pràctics, inspirats en casos reals, per tal de conèixer les característiques del Trastorn de l’Espectre Autista i així saber com donar resposta a les diferents necessitats d’aprenentatge.
La formació és 100% en línia i asíncrona, de manera que des del primer dia del curs i fins l’últim de la convocatòria que hagis escollit, podràs avançar al teu ritme, quan vulguis i des d’on vulguis.
Així, al tenir 40 hores de formació, el curs es distribueix en 4 mòduls diferents, aquests són els continguts de cada mòdul:
MÒDUL 1. Què és el Trastorn de l'Espectre Autista?
Introducció
Història de l'autisme i evolució del concepte
Característiques generals del Trastorn de l'Espectre Autista
Criteris diagnòstics segons el DSM-5
Facilitar l'accés a l'aprenentatge
MÒDUL 2. Detecció, diagnòstic i mètodes específics per al TEA
La importància de la detecció precoç en els Trastorns de l'Espectre Autista (TEA).
Procés de detecció i diagnòstic dels Trastorns de l'Espectre Autista
Trastorns i dificultats associades als TEA
Metodologies específiques per al Trastorn de l'Espectre Autista
MÒDUL 3. Orientacions i recursos pels diferents escenaris d'aprenentatge
Comprensió dels i les alumnes amb TEA a l'aula
Enfocament interdisciplinari
Eines i recursos per acompanyar infants i joves amb TEA a l'aula
Estratègies pràctiques per a situacions quotidianes en l'àmbit educatiu
MÒDUL 4. Orientacions i estratègies inclusives per a l'alumnat amb TEA
Introducció
Adaptació de contextos i de recursos educatius. Orientacions per a les diferents etapes educatives i estratègies inclusives per a l'alumnat amb TEA
Quins són els objectius del curs online sobre estratègies per a alumnes amb TEA?
Disposar de mesures i suports per atendre els i les alumnes amb Trastorn d'Espectre Autista i promoure la seva inclusió al centre i a l'aula.
Conèixer les característiques i necessitats educatives específiques de l'alumnat amb TEA per identificar els reptes educatius més comuns i oferir escenaris inclusius al centre i a l'aula.
Descobrir diferents metodologies específiques per promoure el desenvolupament de les habilitats socials i comunicatives de l'alumnat amb autisme i aprendre a construir propostes d'aprenentatge accessibles.
Descobrir diferents estratègies i recursos per aprendre a elaborar adaptacions en situacions de centre i d'aula quotidianes tot oferint suports i recursos per eliminar barreres per a la participació i l'aprenentatge.
Conèixer i identificar estratègies adaptades a les diferents etapes educatives i escenaris d'aprenentatge a través d'orientacions pràctiques per aplicar a l'aula.
Estratègies per alumnes amb TEA a Educació Infantil
Et compartim algunes orientacions senzilles resumides, entre les múltiples orientacions i estratègies per acompanya els infants amb TEA d’Educació Infantil i relacionades amb la comunicació i el llenguatge.
El 90% de les alteracions en l’autoregulació de la conducta es deuen a dificultats en la comunicació, per la qual cosa adquirir habilitats lingüístiques i comunicatives serà clau per a la inclusió educativa dels infants amb TEA. Per potenciar el desenvolupament de la competència lingüística a Educació Infantil, cal treballar especialment en els següents aspectes:
Fomentar l’atenció i la interacció.
Establir rutines.
Afavorir el joc funcional amb joguines.
Practicar la imitació.
Introduir gestos i sons en la comunicació.
Les pautes d’actuació recomanades inclouen:
Estimular l’atenció de l’infant cap als sons, les veus i els objectes.
Assegurar-se que l’infant està atent abans d’interactuar amb ell.
Utilitzar un llenguatge senzill, amb frases curtes i només informació essencial.
Relacionar de forma explícita les accions dels infants amb les paraules corresponents.
Acompanyar el llenguatge amb gestos.
Utilitzar diferents reforços positius tenint en compte interessos de l’infant i acompanyant-los amb reforços socials.
Utilitzar materials concrets i visuals.
Aprofitar contextos reals per fer la comunicació funcional.
Estratègies per alumnes amb TEA a Educació Primària
A continuació, et proporcionem algunes indicacions bàsiques resumides, seleccionades d'entre diverses estratègies i orientacions existents, per facilitar l'acompanyament dels infants amb TEA en l'etapa d'Educació Primària, relacionades amb l’autonomia.
Un aspecte fonamental durant l’etapa d’Educació Primària, és que l’infant vagi adquirint autonomia. En aquest sentit, es poden realitzar diverses accions per potenciar al màxim el seu desenvolupament:
Encoratjar la responsabilitat en el treball individual oferint-li una supervisió propera al principi, però disminuint-la gradualment a mesura que l’alumne esdevingui més autònom en les tasques.
Si les activitats requereixen molts desplaçaments dins el centre o canvis d’edifici, incloure un codi visual per identificar cada aula amb el seu horari.
Facilitar diferents tipus d’horaris segons les necessitats individuals de cada alumne, avançant de pictogrames a paraules escrites, que ell mateix podrà completar a mesura que guanyi en autonomia.
Flexibilitzar les rutines i donar més explicacions de les activitats per millorar la comprensió i independència de l’alumne.
Estratègies per alumnes amb TEA a Educació Secundària
I finalment, també et compartim algunes idees per acompanyar els i les joves amb TEA d’educació secundària. En aquest cas, et posem un exemple resumit per treballar a la matèria de matemàtiques.
En el desenvolupament de les competències matemàtiques cal tenir en consideració les barreres en què es troba l’alumnat amb TEA, en relació amb l’abstracció i la comprensió complexa de problemes matemàtics. A continuació, detallem algunes estratègies que poden facilitar aquests aprenentatges:
Dissenyar models d’activitats d’avaluació que l’alumne/a ja hagi treballat prèviament, per promoure la confiança en si mateix.
Permetre la manipulació d’elements concrets per apropar els aprenentatges més abstractes i utilitzar el joc.
Incloure alguns programes i aplicacions digitals matemàtiques.
Posar atenció especial als errors que es repeteixen en la resolució de problemes, i planificar els suports partint d’aquests.
Oferir guies i bases d’orientació per a la resolució de problemes que expliquin els passos a seguir, indicant com identificar la informació rellevant i la irrellevant.
Recursos, mesures i estratègies sobre el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).
Si vols saber-ne més, i conèixer a fons més metodologies i estratègies d’atenció directe a l’aula per a l’alumnat amb Trastorns de l’Espectre Autista (TEA), no et pots perdre el nostre curs online, asíncron i reconegut pel Departament d’Educació.
Faràs un curs enfocat a la pràctica tot seguint, analitzant i valorant diferents casos pràctics, i coneixerà un munt d’estratègies i mesures per donar resposta a situacions amb alumnes amb TEA, tant per educació infantil, primària i secundària.
Per oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com ara galetes per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. Donar el consentiment a aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com ara el comportament de navegació o identificadors únics en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.
Funcional
Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense una citació, el compliment voluntari per part del vostre proveïdor de serveis d'Internet, o registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només amb aquesta finalitat no es pot utilitzar normalment per identificar-vos.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer el seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.