(0 cursos) | TOTAL: 0€

Idees per fer un Escape Room a l’aula

T’agradaria dissenyar un joc de pistes emocionant, cooperatiu i molt engrescador pels teus i les teves alumnes? No saps per on començar i necessites algunes idees? En el post d’avui us farem cinc cèntims sobre els escape room educatius.

Què és un escape room educatiu?

Un escape room és una experiència de joc immersiva en la que es proposa un repte. Consisteix en potenciar el treball en equip de l’alumnat, en què descobrirà diferents pistes per resoldre reptes diversos, relacionats amb diferents àrees, matèries i competències per tal d’aconseguir un objectiu concret. Cal tenir en compte que la gamificació i l’entorn lúdic que promouen els escape rooms, ofereixen múltiples possibilitats per treballar la cohesió d’un grup, desenvolupar i treballar competències transversals, com les competències personals i socials, d’aprendre a aprendre, la competència emprenedora, la competència digital, i d’altres habilitats com l’ajuda mútua, la cooperació, etc.

Els escape room a l’aula o els Breakout Edu ens permeten treballar de manera globalitzada diferents àrees, matèries i temàtiques, tant per motivar l’inici una situació d’aprenentatge i explorar les idees prèvies de l’alumnat, com per tancar una unitat didàctica o situació d’aprenentatge, finalitzar un trimestre, cohesionar un grup, etc. La principal diferència entre un escape room i un Breakout Edu es troba en què en el primer cal sortir d’una sala, i en el segon, no cal sortir d’una aula al finalitzar el joc, sinó que l’objectiu està més relacionat en resoldre reptes i aconseguir un objectiu o repte final.

Claus per dissenyar un escape room a l’aula

El fil conductor de l’escape room és molt important. Aquest ha de ser motivador, proper a l’alumnat i ha d’activar els seus coneixements previs i els aprenentatges realitzats o a realitzar. Així, aquest sempre seguirà la seqüència: conflicte-objectiu-normes per assolir-lo.

L’escape room podrà ser analògic o bé digital, és a dir, les pistes i els cadenats podran ser físics, o bé, el conjunt de reptes i pistes podrà estar dissenyat en un entorn virtual d’aprenentatge, com per exemple un Genially.

I per altra banda, els reptes i les pistes per resoldre els enigmes hauran de posar en funcionament diferents competències i habilitats relacionades amb la creativitat, la cooperació, l’ajuda, el treball en equip, competències digitals, etc.

Com puc dissenyar un escape room a l’aula?

Dissenyar un escape room a l’aula no és fàcil si no coneixes l’estructura o desconeixes la gamificació que comporta, ja que hem de saber com organitzar l’alumnat, com crear una narrativa motivadora, com dissenyar pistes i com estructurar els diferents reptes. Si no saps com començar a dissenyar un escape room, nosaltres et podem ajudar.

El curs online Escape Room a l’aula, es treballen tots els aspectes clau de la seva elaboració, i pas a pas, amb el seguiment dels tutors del curs, es dissenya un escape room o breakout educatiu.

Aquest és un curs online reconegut pel Departament d’Educació, vàlid per sumar mèrits docents en oposicions, concurs de trasllats, etc.

I recorda que també pots fer aquest curs online pel cobrament del mes de juliol per al professorat substitut. Mira si compleixes els requisits pel nomenament i el cobrament del mes de juliol aquí.

Fes una ullada al nostre curs online Escape Room a l’aula!

crossmenuchevron-down