
Les matemàtiques són abstractes. Per tal d’entendre-les de manera pràctica, significativa i adequada, la millor opció és aprendre els diferents conceptes a través de la manipulació, és a dir, abans de passar a les experiències matemàtiques abstractes, cal passar per una sèrie d’experiències d’aprenentatge vivencial i manipulatiu.
En aquest post veurem més a fons el concepte de matemàtiques manipulatives i vivencials a educació infantil i us informarem del nou curs reconegut pel Departament d'Educació: Matemàtiques vivencials a Educació Infantil!
L’experimentació no només ajuda a la construcció de l’aprenentatge, sinó que també contribueix a que l’infant formi la seva pròpia personalitat, i aquesta construcció significativa està molt relacionada amb el joc.
En relació al joc, inicialment els infants juguen de manera individual, però a mesura que van creixent senten la necessitat de relacionar-se amb altres, de manera que progressivament aprendran a acceptar normes per integrar-se en els grups de manera satisfactòria.
Cal destacar que existeix una estreta relació entre el joc i els materials manipulables, ja que en l'aprenentatge matemàtic tenen un objectiu comú: afavorir l’aprenentatge de les matemàtiques de forma lúdica, suposant un repte per resoldre a través de la investigació.
Així, l’alumne serà el protagonista i constructor del seu propi aprenentatge, manipulant el material i divertint-se amb aquest i els companys, adquirint hàbits mentals i habilitats per resoldre diferents situacions matemàtiques, i afavorint la participació activa, la creativitat i la imaginació.
Els materials manipulables són aquells que es poen tocar i amb els quals es pot interactuar de manera activa i lúdica, amb l’objectiu d’afavorir l’adquisició de l’aprenentatge de les matemàtiques. I la interacció entre l’infant i el material també afavoreix la interacció dels infants amb els companys, que de manera natural, aprenen a ajudar-se i a establir relacions de col·laboració espontània i significativa.
Abans d’analitzar les característiques dels materials manipulables, cal conèixer alguns dels principis bàsics de l’aprenentatge matemàtic amb la finalitat de valorar la importància de l’adquisició d’aquesta construcció de coneixement. Aquests són:
Les matemàtiques són abstractes, i per a aprendre els diferents processos i donar resposta a diferents situacions d’aprenentatge cal que els infants tinguin diferents experiències de manipulació de materials per a comprendre les matemàtiques afavorint un aprenentatge significatiu a través d’actuacions funcionals.
També cal tenir en compte diferents aspectes en el disseny i programació d’activitats matemàtiques amb materials manipulables:
Els materials manipulables contribueixen a ajudar els infants a fer-se preguntes, experimentar, construir, i materialitzar idees abstractes en l’àmbit matemàtic. Aquests es poden classificar en materials estructurats i materials no estructurats, i ambdós són complementaris.
Els materials estructurats són aquells que han estat dissenyats amb un enfocament didàctic de les matemàtiques, com per exemple, les regletes Cuisenaire, els àbacs, els blocs lògics, etc. Aquests són materials són força flexibles i que tenen diferents usos, ja que permeten treballar diferents continguts.
Per altra banda, els materials no estructurats poden ser qualsevol objecte que l’infant pugui manipular i que afavoreixi el seu desenvolupament cognitiu per a l’aprenentatge de les matemàtiques. Entre aquests s’hi troben els blocs de construcció, cotxes, peces de Lego, bastonets, botons, pedretes, etc.
Vols aprendre a dissenyar propostes matemàtiques manipulatives i vivencials per educació infantil?
Et convidem a que facis una ullada a la nostra formació online reconeguda pel Departament d’Educació sobre propostes competencials basades en matemàtiques vivencials a Educació Infantil.
Aquest curs reconegut és asíncron, de 30 hores, per fer al teu ritme, i sumarà mèrits per oposicions, concurs de trasllat, etc.
No t’ho perdis!