(0 cursos) | TOTAL: 0€

Avantatges de les capses d'aprenentatge

Les capses d’aprenentatge han sorgit com una nova estratègia d’aprenentatge amb la finalitat de motivar l’alumnat i aconseguir que l’aprenentatge sigui més emocionant, sorprenent i significatiu.

En aquest post parlarem del potencial i els avantatges de les capses d’aprenentatge com una eina per facilitat l’autonomia de l’alumnat, l’aprenentatge significatiu i competencial, i el seu enfocament globalitzador.

Què són les capses d’aprenentatge?

Dins de cada capsa d’aprenentatge s’hi troben diferents reptes a resoldre i a donar resposta, organitzats de manera que infants i joves puguin treballar junts i de la manera més autònoma possible. Es tracta de propostes dissenyades amb la finalitat d’empoderar l’alumnat i promoure actituds participatives i motivadores, facilitant i potenciant la seva autonomia.

Així, dins les capses, els i les alumnes s’hi trobaran diferents tipus d’activitats enfocades a fer recerca i investigar, construir, experimentar, provar, compartir, cooperar, … amb l’objectiu de treballar al voltant d’un nucli d’interès o tema concret per adquirir aprenentatges de manera global i competencial.

Avantatges de les capses d’aprenentatge

Hi ha una sèrie de beneficis i avantatges de treballar a través de les capses d’aprenentatge, ja que les seves possibilitats són infinites!

Anem a veure’n alguns:

Desenvolupament de les competències

El nou currículum proposa les situacions d’aprenentatge com a mitjà per promoure un enfocament competencial dels aprenentatges.

A través de la metodologia de les capses d’aprenentatge, es potencia aquest enfocament pràctic de l’aprenentatge, ja que l’alumnat podrà organitzar-se, planificar la seva tasca, resoldre reptes, treballar en equip, i assolir objectius comuns i compartits de manera funcional, pràctica i competencial. És per aquest motiu, que les propostes d’activitats de les capses han de tenir un enfocament realment productiu i engrescador per l’alumnat, ja que posaran en acció diferents habilitats, i de manera progressiva, desenvoluparan competències específiques de les àrees o matèries implicades en la capsa, i també competències transversals.

Enfocament globalitzador de les capses d’aprenentatge

Un altre avantatge de treballar a través de la metodologia de les capses d’aprenentatge, és que dins d’aquestes, s’hi amaguen reptes que no tenen perquè pertànyer només a una única àrea o matèria, sinó que fàcilment s’hi poden integrar competències de diferents matèries i àrees.

Recordem també, que el nou currículum ja ens proposa aplicar situacions d’aprenentatge amb un enfocament holístic i globalitzador, ja que darrerament s’ha pogut veure la millora dels aprenentatges de l’alumnat quan en un mateix focus d’interès hi intervenen diferents àrees i matèries.

Això no vol dir que no puguem dissenyar una capsa d’aprenentatge d’una única àrea o matèria, però si que és important valorar aquesta integració global, ja que l’aprenentatge sempre serà més significatiu i funcional per a l’alumnat.

Atenció a la diversitat i inclusió educativa

Les propostes d’aprenentatge que es presenten dins les capses, acostumen a ser activitats pràctiques, funcionals i adaptades a totes les necessitats i interessos de l’alumnat. Al treballar en equip, es facilita que tot l’alumnat pugui participar, ajudar als i les companyes i ésser ajudat.

Per altra banda, en el disseny de les activitats de les capses d’aprenentatge, els i les docents hauran de tenir en compte la universalitat de les proposes i les adaptacions necessàries, tant a través de mesures universals, com a través de mesures addicionals.

Autonomia a través de les capses d’aprenentatge

L’autonomia és considerada un aspecte fonamental en les capses d’aprenentatge, ja que a través d’aquestes es pretén que l’alumnat pugui resoldre els diferents reptes, propostes i activitats sense l’ajuda de la figura docent.

D’aquesta manera, és important, que al planificar i dissenyar situacions i escenaris a través de la metodologia de les capses d’aprenentatge, les activitats i els reptes siguin pensats en aquest sentit, de manera que l’alumnat pugui donar-hi resposta de la manera més autònoma possible.

Així, les activitats seran pautades a través de guies o bases d’orientació, amb els passos a seguir, amb les indicacions sobre què s’espera que realitzin, i a través de sistemes d’autocorrecció.

Per altra banda, un més dels avantatges de les capses d’aprenentatge en referència a l’autonomia, és la presa de decisions i la llibertat de l’alumnat a l’hora d’escollir una capsa d’aprenentatge. Entre un nombre considerable i divers de capses d’aprenentatge, l’alumnat decidirà, en funció dels seus interessos i necessitats personals, la capsa d’aprenentatge que més l’hi cridi l’atenció.

Treball en equip i capses d’aprenentatge

La cooperació i el treball en equip també són clau en el desenvolupament dels aprenentatges competencials que promou el nou currículum. Així, un més dels beneficis i avantatges de les capses d’aprenentatge rau en la pràctica de la cooperació i el treball en equip.

Les capses d’aprenentatge estan ideades amb la finalitat que l’alumnat pugui desenvolupar competències transversals i habilitats per a la vida amb un enfocament integral. L’alumnat s’organitzarà en equips, planificarà les tasques, s’ajudarà, arribaran a acords, i treballaran junts i juntes per tal de donar resposta als diferents reptes que s’amaguen dins les capses, i assolir junts i juntes els objectius comuns.

Com puc aplicar la metodologia de les capses d’aprenentatge?

Hem vist que són molts els beneficis i avantatges de les capses d’aprenentatge i la seva aplicació a l’aula, així que tant des del punt de vista competencial, com del globalitzador, cooperatiu, pràctic i autònom, les capses es presentes com una metodologia innovadora, amb un potencial pràctic i molt engrescador per avançar en el aprenentatges significatius.

Si tens ganes de descobrir què hi ha darrera la metodologia de les capses d’aprenentatge, aprendre a dissenyar una capsa pel teu grup classe, i descobrir tots els beneficis i avantatges de les capses d’aprenentatge, nosaltres t’hi podem ajudar!

Hem dissenyat un curs completament online, en el que, pas a pas, aprendràs a elaborar una capsa d’aprenentatge tenint en compte tots els avantatges que hem detallat en aquest post.

T’hi animes?

Aquesta formació online que plantegem és molt pràctica, i té per objectiu, que al finalitzar el curs i siguis competent en la planificació, disseny i programació d’una capsa d’aprenentatge pel teu grup classe.

En aquest curs en línia, farem immersió en el món de les capses d’aprenentatge, i veurem quina és la metodologia que s’amaga darrera de les capses d’aprenentatge.

A més, el curs està adaptat al nou currículum, de manera que aprendràs a integrar els diferents elements competencials a través de propostes motivadores de les capses d’aprenentatge!

El curs de capses d’aprenentatge és una formació reconeguda pel Departament d’Educació, té una durada 30 hores i es realitza en 3 setmanes.

Anima’t, fes una ullada al temari del curs i apunta’t-hi, no t’ho perdis!

Vull inscriure’m

crossmenuchevron-down