
Són molts els canvis que ha portat el nou currículum a nivell de disseny de propostes i situacions d’aprenentatge. Entre aquests canvis, hi trobem l’aproximació a l’enfocament globalitzat, a l’aprenentatge significatiu, l’atenció a la diversitat i les diferents mesures, el procés d’ensenyament i aprenentatge més competencial, i la importància de l’avaluació en els diferents escenaris i situacions d’aprenentatge.
Tots aquests canvis importants a l’hora de planificar les diferents propostes educatives requereixen un acompanyament al professorat per tal que hi puguin haver espais i moments de reflexió i formació.
Les situacions d’aprenentatge són propostes que impliquen el desplegament de diferents competències per part de l’alumnat, i que contribueixen al desenvolupament i adquisició de les mateixes.
Són escenaris i situacions d’aprenentatge creats a l’aula i dissenyats per promoure l’aprenentatge significatiu i efectiu a través de diferents tasques i activitats que permeten desenvolupar competències pràctiques i funcionals per donar resposta a situacions reals o bé crear un resultat físic.
Així, aquestes propostes d’aprenentatge ofereixen oportunitats per a què l’alumnat aprengui a utilitzar i aplicar els aprenentatges realitzats i assolits a situacions reals. Així, la seva naturalesa és globalitzada, ja que per donar resposta a un repte o situació, cal que l’alumnat posi en acció i funcionament diferents habilitats relacionades amb les competències específiques de diferents eixos, àrees o matèries, en funció de l’etapa educativa. Per tant, un gran repte que tenim els i les docents és el d’esborrar les barreres entre diferents àrees i matèries.
Per altra banda, les situacions d’aprenentatge han de facilitar i promoure l’autonomia de l’alumnat, ja que aquest serà el que aprendrà a desenvolupar competències transversals com la personal, social i d’aprendre a aprendre, i també la competència digital, entre altres. A través de propostes amb un enfocament globalitzat i significatiu com les situacions d’aprenentatge, es motivarà l’alumnat a treballar en equip, a planificar les diferents tasques a realitzar, a regular el seu propi aprenentatge i a prendre consciència dels propis avenços i dels del seu equip.
En aquest sentit, l’aprenentatge cooperatiu i el treball en equip esdevé clau en les situacions d’aprenentatge, doncs junts, de manera planificada i estructurada, aprendran més i millor.
Per altra banda, els reptes reals i propers, que connecten amb el seu entorn, i de vegades amb els seus interessos, afavoriran la motivació i participació de l’alumnat en millorar el seu propi procés d’aprenentatge.
L’avaluació també és un element clau en les situacions d’aprenentatge, ja que aquesta, és essencial per tal que l’alumnat aprengui a regular el seu procés d’aprenentatge.
Aquesta avaluació és presenta formativa en tots els aspectes i també es proposa que sigui contínua al llarg de la situació d’aprenentatge. Així l’avaluació formativa per part del professorat ajudarà a l’alumat, a través dels feedbacks, a buscar la millora i l’excelència educativa. I l’alumnat podrà aprendre a autoregular-se, prendre consciència dels seus avenços i prendre decisions per millorar a través de l’avaluació formadora.
És important que l’avaluació es presenti com a part de les pròpies tasques d’aprenentatge, ja que l’alumnat l’ha de percebre com un procés i acció natural que forma part de l’aprenentatge. Per tant, cal oferir diferents eines d’autoavaluació a l’alumnat, i també d’avaluació entre iguals, ja sigui a través de dianes d’avaluació, rúbriques, bases d’orientació, etc. Sempre amb la finalitat d’ajudar els i les alumnes a prendre consciència del propi aprenentatge i a aprendre a regular-lo i avaluar-lo per millorar.
Per tant, hem vist que el nou currículum requereix un canvi de mirada de l’educació i també un canvi de planificació i disseny dels diferents processos educatius, de manera que les situacions d’aprenentatge, programades i dissenyades amb un enfocament significatiu i competencial, ajudaran l’alumnat en el seu dia a dia a l’aula.
Si vols aprendre a programar situacions d’aprenentatge, oferim diferents cursos online que t’hi poden ajudar segons quina sigui la teva especialitat i etapa educativa.
Un curs molt complet per aprendre a programar situacions d’aprenentatge, elaborar la planificació de la mateixa, i deixar-la a punt per portar-la a terme a l’aula, amb les activitats i les eines d’avaluació, és “Programació i avaluació de situacions d’aprenentatge. El nou currículum”.
Aquest curs té una durada de dos mesos, en el que pas a pas, analitzem el nou currículum i iniciem la programació d’una situació d’aprenentatge amb tots els elements necessaris per aplicar-la a l’aula. És un curs de 80 hores formatives, reconegut pel Departament d’Educació, en el que no només aprendràs a elaborar situacions d’aprenentatge, sinó que també tindràs una visió concreta sobre el procés avaluador del nou currículum, i aprendràs a dissenyar eines i instruments d’avaluació formativa i formadora.
Altres cursos que et poden ajudar a comprendre el nou currículum i a dissenyar situacions d’aprenentatge són els següents:
Programació de situacions d’aprenentatge per Educació Infantil. El nou currículum de 40 hores
Programació de situacions d’aprenentatge. El nou currículum. Per educació Primària i Secundària de 40 hores.
Eines i recursos d’avaluació de 30 hores.
Aprenentatge cooperatiu de 30 hores. Amb estratègies per aplicar a l’aula.
Aprenentatge Basat en Reptes de 30 hores. Per motivar l’alumnat a resoldre diferents situacions d’aprenentatge.
Totes les nostres formacions online són asíncrones, per fer al teu ritme, i estan reconegudes pel Departament d'Educació.